Ännu ingen Gotlandsbåt till Västervik. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio
Skyltarna som visar vägen till Gotlandsbåten i Västervik är överkryssade i väntan på att trafiken som försenats ytterligare. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio
GODMORGON GOTLAND

Öppenhet och ödmjukhet vägen till återupprättat förtroende för Gotlandsbåten

"Viktigt att inte skylla på någon annan"
5:27 min

De närmaste dagarna får visa hur förtroendet för Gotlandsbåten skadats, det säger Hanna Berheim från PR-byrån Westander. Och vägen till att återupprätta ett skadat förtroende är öppenhet.

- Det är fortfarande svårt att följa vad som egentligen har hänt, vad det är som gått snett, säger Hanna Berheim.

När det nu står klart att Gotlandsbåten inte kommer att bedriva någon trafik mellan Visby och Västervik sommaren 2015, så behöver företaget ge klarhet i varför det gick som det gick, med fullständig öppenhet, konstaterar hon.

Bakom Gotlandsbåten står starka Gotlandsprofiler som Pigge Werkelin och Julia Bendelin. Det kan göra att tålamodet och förståelsen är större när det går snett. Dessutom är människor benägna att tro och hoppas på den här typen av projekt, säger Hanna Berheim och drar en parallell till sin egen hemkommun Tanum.

- Dit kom en kinesisk affärsman och lovade guld och gröna skogar. Han skulle bygga upp en kinesisk stad med hotell och annat och han fick en enorm respons. Man vill så gärna tro på fantastiska planer, det gäller såväl media som politiker och vanligt folk. Alla vill att det ska gå vägen, säger hon.

Om Gotlandsbåten kommer igång med sin trafik 2016, så kommer responsen förmodligen att bli mycket positiv.

- Men frågan är hur det som hänt nu påverkar förutsättningarna att lyckas. Nu måste personerna bakom företaget vara mycket tydliga med ansvar, absolut inte skylla på någon annan aktör och vara ödmjuka och öppna med hur processen ser ut, säger Hanna Berheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".