Pontus Järesund har typ 1-diabetes
Foto: Ida Leveby Andersson/Sveriges Radio Gotland.

Diabetesdrabbade Pontus riskerar att dö i förtid

"Det är deprimerande att tänka på"
3:54 min

Personer som har typ 1-diabetes löper mer än dubbelt så stor risk att dö i förtid, även om de har kontroll på sin blodsockernivå. 23-åriga Pontus Järesund i Gerum fick sin diagnos vid 14 års ålder.

– I början förstod jag inte hur allvarligt det var, säger han.

50 000 svenskar, varav 7000-8000 barn och ungdomar har diabetes typ 1. Sjukdomen kallas också barn- eller ungdomsdiabetes, eftersom det vanligaste är att bli sjuk redan i tonåren. För Pontus Järesund betyder sjukdomen att han varje dag måste ta flera sprutor och ha full koll på sitt blodsocker.
– Jag måste alltid ha min insulinpenna och mätare med mig, säger han.

Forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har analyserat data från nästan 34 000 vuxna diabetespatienter i Sverige, vars sjukdom debuterat före 30 års ålder, och jämfört dem med 170 000 slumpvis utvalda personer ur normalbefolkningen i motsvarande åldrar. Resultaten visar att risken att dö i förtid är mer än dubbelt så stor för personer med typ 1 diabetes.

Studien ger inte svar på varför risken för att dö är högre, men en teori är att en del patienter kan ha haft sämre blodsockerkontroll tidigare i livet och att det har en fördröjd effekt.

För Pontus Järesund är resultatet något som han inte vill tänka på.
– Det blir bara deprimerande att gå och tänka på det. Man får vara glad för den tid man har. Visst, skulle jag dö när jag är 50 år så vore det inte så roligt. Jag har en åtta månader gammal son, och jag vill ju vara här för honom, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".