Christina Godarve, avd chef Individ- och familjeomsorgen Region Gotland. Foto: Anna Jutehammar
1 av 2
Christina Godarve, avd chef Individ- och familjeomsorgen Region Gotland. Foto: Anna Jutehammar
Individ- och familjeomsorgen, Region Gotland. Foto: Anna Jutehammar
2 av 2
Individ- och familjeomsorgen, Region Gotland. Foto: Anna Jutehammar

Ökad arbetsbelastning på socialsekreterarna kan leda till sämre barnutredningar

Våldsärenden ökat dramatiskt
2:10 min

Antalet anmälningar om barn som far illa ökar på Gotland. Nu riskerar arbetsbelastningen för personalen på socialsekreterarna att bli ohållbar vilket kan försämra barnutredningarnas kvalitet.

Det säger Christina Godarve som är avdelningschef på Individ- och familjeomsorgen inom Region Gotland. Arbetsbelastningen är hög på socialsekreterare i hela landet som handlägger barn och ungdomsärenden. Hälften av landets kommuner hade i oktober vakanta tjänster visar en undersökning som P1-programmet Kaliber gjort.

På Gotland har antalet anmälningar av barn som far illa ökat utan att socialtjänsten fått utökade resurser att utreda all ärenden. Förra året kom det in 1355 anmälningar och redan för en månad sedan hade antalet anmälningar i år passerat 1300. Det tyder på att det blir ännu fler i år.

Christina Godarve som är avdelningschef på Individ- och familjeomsorgen inom Region Gotland säger att kvalitén på barnutredningarna riskerar att bli sämre om arbetsbelastningen ökar ännu mer. Just nu är det inga vakanser bland barnutredarna. Men inom kort slutar två av socialsekreterarna och det har varit mycket svårt att rekrytera personer med rätt behörighet. Eftersom många ärenden är av allvarlig karaktär så blir det till slut en ohållbar situation i arbetsbelastningen för personalen.

– Vi har nått ett stopp där de inte kan springa fortare eller göra mer, säger Christina Godarve.

På andra håll i landet har personalbristen inom socialtjänsten lett till att missat eller tappat bort inkomna anmälningar om barn som far illa och att handläggningstiden försenats. Ett av de mest uppmärksammade fallen är 8-åriga Yara som mördades i Karlskrona trots att det kommit in orosanmälningar till socialtjänsten.

– Vår mottagningsenhet har stor kunskap om att kunna se hur illa barn far illa, så att jag känner mig trygg i det, men olyckor kan hända var som helst, säger Christina Godarve.

Hon tror att den ökande arbetsbelastningen ökar risken för det, men att situationen för personalen ännu inte är lika ansträngd på Gotland som på många andra håll på fastlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".