Jakob Ringbom. Foto: Privat

Jakob Ringboms roman om Hansakatastrofen

Vi är neutrala och så kommer den elake ryssen
8:12 min

Historikern och författaren Jakob Ringbom har försökt få svar på frågorna kring katastrofen 1944 när fartyget Hansa sänktes. Nu ger han också ut en spänningsroman om händelsen.

Nästa vecka är det 70 år sedan den gotländska passagerarfärjan Hansa sänktes av en sovjektisk torped från en ubåt och bara två ombord överlevde av de 86 passagerarna.

Det här var precis i slutet av andra världskriget och vad som egentligen hände med fartyget Hansa mörklades.

För det fanns många frågetecken, vem hade sänkt Hansa och vad var motivet att sänka ett vanligt passagerarförtyg? Och vad var det för båt som hade lyst på Hansa med en strålkastare precis när Hansa höll på att sjunka?

Det här är frågor som historikern Jakob Ringbom försökt få svar på och nu så ger han också ut en spänningsroman om det som kommit att kallas för Hansakatastrofen. Den handlar om männen som försökte ta reda på sanningen och som satt i Hansakommissionen som skulle utreda sänkningen av fartyget. Romanens titel är När äppelträden blommar.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".