En tallrik med grillkorv och pommes frites. En tallrik med grönsaker. Foto: SVT Bild

Vårdkedjan för överviktiga på Gotland kartlagd

Maria Dalemar:Det handlar om att prata kost för hela familjen
4:12 min

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har gjort en beskrivning av vilken vård det finns för gotlänningar som lider av övervikt. Viktigt att veta, tycker den miljöpartistiske vårdpolitikern Stefaan de Maecker.

De så kallade fetma-operationerna stoppades under ett par år på Gotland, men har nu fortsatt att utföras. Efter stoppet kommer i år 17 överviktiga på ön att ha genomgått ett sådant mag-ingrepp. Men de så kallade obesitas-operationerna är lite av den sista utvägen. Insatser kan göras för att tidigare motverka att gotlänningarna blir så överviktiga.

För att få en överblick över hur vården på Gotland fångar upp och arbetar med personer som lider av övervikt har hälso- och sjukvårdsförvaltningen gjort en beskrivning av hela vårdkedjan för de överviktiga.

Alla som skrivs in på mödravårdcentralen får frågor om levnadsvanor och de som har ohälsosamma kostvanor och är gravida med ett BMI över 30 erbjuds remiss till dietist. Det är ett exempel på steg i vårdkedjan för att motverka övervikt hos gotlänningarna.

På barnavårdcentralerna är det numera regel att 4-åringarna får sitt BMI uträknat. Sedan 2008 görs det. För barn 4 år och äldre med BMI över 25 erbjuds extra hälsosamtal hos BVC-sköterska. Barn med fetma, alltså BMI över 30, erbjuds också extra hälsosamtal och aktiva insatser under ett halvår för att vikten skall komma under kontroll.

Men inga gotländska barn skall "banta" säger hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Dalemar. Det handlar snarare om att få kontroll och att barnen skall "växa i" sin vikt så att den med åren blir rätt för längden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".