Blodprov i rör. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Missad blodcancer på gotländsk vårdcentral färdigutredd

I somras missade en läkare på en gotländsk vårdcentral att en tonårsflicka som sökte vård hade fått akut lymfatisk leukemi, alltså blodcancer. Hädanefter ska inhyrda läkare granskas bättre på Gotland.

Läkaren avstod från att ta blodprov på henne eftersom hon var spruträdd. Hon fick senare uppsöka Visby lasarett där hon blev inlagd.

När flickan kom till Visby lasarett sökte hon för hjärtklappning, andfåddhet, nattliga svettningar, synrubbning, blåmärken på underbenen och hade gått ned 4 kg på en månad. Proverna påvisade grav anemi. Flickan transporterades till Karolinska universitetssjukhuset där blodcancern konstaterades.

Inspektionen för vård och omsorg har nu avslutat ärendet, som anmäldes dit av Region Gotlands chefläkare. IVO gör bedömningen att regionen själv utrett händelsen i nödvändig omfattning och vidtagit de åtgärder som krävs för att uppnå hög patientsäkerhet.

Regionens utredning visade att den berörda läkaren inte följt gällande rutiner och hade bristande kunskaper. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har kommit fram till att det behövs kontinuerlig granskning av inhyrd personal under pågående tjänstgöring och bemanningsföretaget som förmedlat den här läkare har informerats om missen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".