Borrkärna från provborrning efter olja. Foto: Jonas Neuman, P4 Gotland
Borrkärna från provborrning efter olja. Foto: Jonas Neuman, P4 Gotland

Gripen Oil tror på oljeutvinning på Gotland nästa höst

Gripen Oil: Ganska spännande område med historisk produktion
1:35 min

Gripen Oil and Gas tror på att börja utvinna olja på Gotland nästa höst i testproduktion. Bolaget har nu tillstånd att leta efter olja på östra halvan av Gotland från Holmhällar upp till Bäste träsk.

I veckan gav myndigheten Bergsstaten Gripen Oil and Gas licensen på nordöstra Gotland, det område bolaget tror mest på.

- Det är ju det största område där det varit en historisk produktion, så för oss är det ganska spännande att få det tilldelat.  Det finns förhoppningar om att det mesta av produktionen i framtiden kommer att vara där, säger vd Niclas Biörnstad.

Gripen Oil and Gas ska nu gå igenom mer siesmisk data om det norra området Risugns, som sträcker sig från Hejnum till Fleringe.
Bolaget har tidigare sagt att de hittat 20 områden på Gotland som är redo att provborras. Men nu tror vd Niclas Biörnstad att det kan bli 10 till.

- Så vi är rätt glada över att få det ytterligare området, som är ett stort område.

Gripen Oil and Gas planerar att provborra fem hål under våren. 
Tanken var att borra i centrala delarna av Gotland, men nu kommer en eller ett par av hålen att flyttas till norra Gotland.
Där finns flera Natura 2000-områden och vattenskyddsområden.

- Det vi fokuserar på är att hitta områden som det inte finns nåt sånt skydd på för att skynda på processen. Skulle det visa sig att det finns ett par prospekt i dessa skyddsområden får vi diskutera hur vi ska gå fram.

Om provborrningarna går som bolaget hoppas blir det en testproduktion med en liten utvinning nästa höst och därefter väntar en process med markägare, Länsstyrelen och Region Gotland om att få tillstånd att utvinna olja kommersiellt.
VD Niclas Biörnstad tror att det kan bli tidigast 2016.

- Planerna och förhoppningarna är att vi finner producerbar olja under nästa år. Då kommer processen att starta så snart som möjligt, under senare delen av nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".