ARLANDA FLYGPLATS
Arlanda flygplats. Foto: SVT Bild

Arlanda tvingas inte minska flygtrafiken

Mark- och miljööverdomstolen har nu kommit med sin dom i frågan om flygplatsen Arlandas miljötillstånd. Flygplatsoperatören Swedavia får rätt i flera frågor.

Arlanda tvingas inte minska sin flygtrafik efter 2018.

Underrätten Mark- och miljödomstolen beslutade i november förra året om 36 villkor och Swedavia överklagade 10.

Enligt dagens dom får Swedavia inte medhåll i sitt överklagande av ljudnivåerna. Inflygningar skall ta större hänsyn till Upplands Väsby.

I den lägre rätten sattes bland annat upp begränsningar för inflygningar till Arlandas bana tre. Enligt den domen måste inflygningarna från 2018 ske i en kurva runt Upplands Väsby där invånarna länge klagat på buller.

Swedavia hävdar att det beslutet innebär orimligt stora begränsningar för flygtrafiken. 

I den färska domen upphäver Mark- och miljööverdomstolen förbudet mot raka inflygningar, från och med den 1 januari 2018, och ersätter det förbudet med ett villkor som innebär att inflygningar som undviker Upplands Väsby ska användas när det är möjligt med hänsyn till flygplatsens kapacitet, regelverket för flygtrafiktjänsten, flygsäkerhetsskäl och väderleksförhållanden.

Beslutet kan överklagas till Högsta domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".