Sandstrand. Foto: Karin Persson/SR Gotland
Sandstrand. Foto: Karin Persson/SR Gotland

Sandöresenärer får boka hos Riksfärdtjänsten i Eskilstuna

Jessica Norström: Vi utbildar personalen för resmålet
2:02 min

De som skall boka resa till Gotska Sandön, och boende där, får ringa till Eskilstuna i fortsättningen. Riksfärdtjänsten AB har fått uppdraget att sköta bokningen efter Resestugan i Fröjel.

- Den förberedelse vi kommer att göra är att utbilda all personal så att de blir väl bekanta med ön och det boende de skall boka. Vi skall ordna bokningssystem och hemsida och allt som vi behöver lösa innan start, säger Jessica Norström på Riksfärdtjänsten.

Det är Länsstyrelsen på Gotland som upphandlat tjänsten och gett Riksfärdtjänsten Sverige AB uppdraget att sköta Sandö-bokningarna, med start vid årsskiftet. I första hand är uppdraget på tre år, med möjlighet till ett par förlängningar. 

Så om länsstyrelsen blir nöjd och Riksfärdtjänsten vill fortsätta så har bolaget uppdraget att sköta Sandöbokningarna de kommande nio åren.

Gotska Sandön är ju en nationalpark och det är Länsstyrelsen på Gotland som förvaltar byggnaderna och hyr ut till besökare. Det rör sig om cirka 4 000 besökare årligen och de stod förra året för närmare 10 000 övernattningar. Men Jessica Norström tror att Sandöbokningarna skall klaras av med befintlig personalstyrka i Eskilstuna. Inga nyanställningar är aktuella just nu.

-Men det här är ju väldigt nytt för oss. Vi har inte hunnit titta närmare på hur det kommer att påverka verksamheten framöver. Det är ju något vi måste ta ställning till, säger Jessica Norström.  

Resestugan i Fröjel har länge skött bokningarna men valde att inte lägga något anbud för att fortsätta. Lena Högdal har hand om bokning och administration på Resestugan, som tyckte att 14 år i Sandötjänst fick räcka.

På Resestugan trappar de ned inför pensionering och företaget har minskat sin verksamhet. Nu bokar Resestugan endast vandrarhemmet STF Visby/Rävhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".