Alkomätare. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 2
Alkomätare. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Anders Särland. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Särland är chef för trafikpolisen på Gotland. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Polisen punktmarkerar onyktra förare

"Jättebra sätt att hjälpa dem"
2:15 min

I höst har trafikpolisen på Gotland börjat punktmarkera kända rattfyllerister, och det har gjort att samma personer har stoppats både två och tre gånger. Metoden har varit framgångsrik i Stockholm.

Anders Särland, chef för trafik- och gränspolisen på Gotland, ser det nya arbetssättet som ett effektivt sätt att hjälpa dem som är beroende att ta sig ur missbruket.

– När de väl är stoppade så kontrollerar vi dem några dagar senare, och även någon vecka senare, säger Anders Särland.

Det handlar alltså dels om att följa upp dem som stoppats i rutinkontroller. Men de åker också ut på tips och bevakar där någon brukar köra berusad till eller från jobbet.

– Måndag morgon klockan fem över sju så åker den här individen till jobbet, då kan vi bli effektivare, säger Anders Särland.

Den som stoppas för andra eller tredje gången kan bli av med bilen. Anders Särland har inga siffror på hur ofta det sker, men tror att det det handlar om 5-6 fall per år.

Även om det nya arbetssättet som de började med i september är effektivare för att få bort rattfyllerister från vägarna så ser Anders Särland det bara som ett komplement till rutinkontroller.

– Vi kan ju inte släppa den delen, säger Anders Särland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".