Max Hedbom. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
1 av 2
Max Hedbom. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
Steen Pettersson och Max Hedbom. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
2 av 2
Tränaren Steen Pettersson med Max Hedbom. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio

Elvaårige Max Hedbom vill bli bäst i Sverige i pingis

"Därför ska jag ska träna mycket"
13 min

Få ungdomar på Gotland satsar på bordtennis som sin första sport. Det gör 11-åriga Max Hedbom. För att utvecklas tränar han mot vuxna och tävlar mycket på fastlandet.

- Jag vill bli bäst i Sverige. Jag ska träna mycket och inte bara pingis, så att jag orkar spela länge, säger Hedbom som tävlar för VIG Gute.

Han gillar att vinna. Men han fastnade för pingis för att det var kul och för att han fick träffa många kompisar när han spelade.

- Det är roligt att åka till fastlandet och tävla för då får man träffa nya vänner, säger Hedbom.

Hedbom är en av dem få som har bordtennis som sin första sport. Bordtennis är en olympisk sport men de senaste åren har sporten saknat en stjärna som lockar fler utövare.

- Vi lever lite tunnt just nu. Vi tappar spelare och har svårt att hitta rätt eftersom vi blir oftast en andra eller tredje sport för ungdomar. Det är vår största utmaning just nu: att få fler ungdomar satsa på pingis, säger Max pappa Stefan Paulsson, som också är med i styrelsen för Gotlands bordtennisförbund..

Det blev också spel mellan reporter och Hedbom. Reportern hade ingen chans - inte ens när Hedbom spelade vänsterhänt och bordtennistalangen vann rättvist. Siffrorna dokumenterades aldrig, som tur för reportern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".