Reningsverket i Klintehamn. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland
Avloppsslammet som ska lagras i Roma kommer bland annat från Klintehamn. Arkivfoto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Lagring av avloppslam flyttas till Roma

Isabel Enström. Hästnäs var inte den lämpligaste platsen
1:58 min

Den kritiserade mellanlagringsplatsen för avloppsslam vid Stora Hästnäs i Visby flyttas till återvinningsstationen i Roma.

Det handlar om det slam som kommer från reningsverken i Visby, Slite och Klintehamn och som idag lagras på Stora Hästnäs utanför Visby.

Det rör sig om 5 000 ton avloppsslam som mellanlagras på en platta för att sedan köras vidare med lastbil till Västervik. Anläggningen i Hästnäs har tidigare anmälts för att slammet svämmade över under förra året och riskerade påverka grundvattentäkten Skogsholm som ligger intill.

Sen dess har det hela skötts bra, enligt regionrådet och miljöpartisten Isabel Enström, miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande. Men nu vill tekniska förvaltningen själva flytta lagringen av avloppsslam från Hästnäs till Roma, intill återvinningsstationen där, och det tycker Isabel Enström är mer lämpligt på många sätt.

Slamlagringen kommer att ligga 800 meter från närmaste bostadshus och ska inte störa någon med lukt.

Mer om Vattengranskning i P4 Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".