Stefan Wramner och Eva Nypelius. Foto: Lasse Eskelind/P4 Gotland Sverigesradio
Stefan Wramner och Eva Nypelius. Foto: Lasse Eskelind/P4 Gotland Sverigesradio

De borgerliga vägrar ta beslut om Björinge

"Finns inga sakliga skäl för att göra en uppsägning på det här sättet"
2:53 min

Regionstyrelsen tog det formella beslutet att säga upp regiondirektören Jan Björinge. Men Centerpartiet, Moderaterna och Folkpartiet valde att inte delta i det beslutet.

Borgerlig samverkan i Regionstyrelsen avstår från att delta i beslut om att entlediga regiondirektören Jan Björinge från sin tjänst, skriver de i ett pressmeddelande. Skälet är bristande information från den politiska majoriteten och det snabba agerandet som de anser är inhumant mot den anställde. 

– Vi anser att processen borde kunna skötts på ett annat sätt med ett tydligt men också stödjande ledarskap byggt på dialog säger Eva Nypelius (C) regionråd i opposition.

– Det som skett nu bryter mot de värdegrunder som vi antagit på Gotland; omtanke, delaktighet, förtroende säger Simon Härenstam (M).

- Inhumant och oprofessionellt på ett sätt som ingen anställd skall behöva utstå, menar Mats-Ola Rödén (FP).

– Gotland behöver ett starkt ledarskap för tillväxt och utveckling. Nu måste vi snabbt få igång en rekryteringsprocess för att finna en ny regiondirektör, säger Eva Nypelius i pressmeddelandet från Borgerlig samverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".