Avverkad skog. Foto: Gunnel Wallin / SR Gotland
Avverkad skog i Klintehamn. Foto: Gunnel Wallin / SR Gotland

Optimism bland skogsägare

Jakten och känslan av att äga sina träd är viktigast för skogsägarna. Att lönsamheten förbättrats senaste året, är mindre viktig, enligt en ny rapport.

De har blivit mer optimistiska om framtiden. Lönsamheten har stärkts, virkespriserna och värdet på marken spås bli bättre. Skogsägarna är mer nöjda i årets skogsbarometer än det lite sämre 2013, enligt återkommande mätningar från LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna.

Men pengar är inte allt, skogsägarna gillar också att ta hand om sina träd. Hälften av dem säger att de mjuka värdena är viktigast som skäl till ägandet. Däri ingår bland annat jakt, rekreation och själva känslan av ägandet. Var tredje anger den långsiktiga investeringen som det främsta skälet medan bara elva procent tycker att den löpande avkastningen är viktigast.

Vad oroar då den genomsnittlige skogsägaren, vad påverkar ägandet för framtiden? Den stora skogsbranden i Västmanland i slutet av sommaren har satt avtryck, liksom de senaste årens stormar. Dessa faktorer tillsamman med skadedjur har seglat upp som den viktigaste faktorn, från att tidigare bara ha legat på plats fyra på en lista över viktiga saker som påverkar skogsägarens syn på det framtida ägandet. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".