Den första ambulansen på Gotland drevs av Röda Korset, berättar Göran Wahlqvist. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
Den första ambulansen på Gotland drevs av Röda Korset, berättar Göran Wahlqvist. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Frivilliga krafter får ta över allt mer

Det finns gränser för vad ett samhälle ska göra
1:33 min

Det blir allt vanligare att ideella krafter får ta över när samhällets resurser inte räcker. Utbyggnad av fiberkabel och belysning på landsbygden är några exempel. Vägunderhåll och snöröjning kan vara andra.

Göran Wahlqvist vid Röda Korset konstaterar att mycket av det vi idag betraktar som självklart, har startats av ideella krafter.

Han nämner som exempel att den första ambulansen på Gotland i början av 1900-talet. Folktandvården, hemsjukvården är andra exempel innan välfärdssamhället tog över efter andra världskriget. Han ser det som en cirkel som går runt.

Björn Jansson, S-politiker på Gotland, säger att det handlar om prioriteringar och ibland måste ideella krafter ta över, vilket han tycker kan vara ganska bra. Samhället skulle ta över nästan allting, men det finns gränser och människor måste också ta ansvar och var gränsen går är inte skriven i sten, konstaterar Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".