Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Inbunden bok med domar. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
I den här boken finns de tvistemål som avgjordes i Häradsrätten på Gotland 1957. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Faderskap hävt efter 57 år

DNA-analyser avgjorde
2:07 min

Våren 1955 föddes en flicka på Gotland. Mamman, en nittonåring, sa att en tjugotreåring var pappan. Nu har Svea hovrätt slagit fast att den i dag 83-årige mannen inte var far till barnet.

Redan i januari 1956 beslutade häradsrätten i Gotlands domsaga att mannen skulle betala underhåll för barnet. Den domen går inte att hitta idag, men faderskapsmålet kom upp igen 1957 och i Landsarkivet på Arkivcentrum i Visby har de en tjock inbunden bok med alla tvister på ön det året.

Den 22 februari 1957 slog häradsrätten fast att, utifrån blodproven gick det inte att utesluta att mannen var far till flickan - tvärtom talade det i viss mån för att han var det. Och det var klarlagt att paret haft samlag "vid den tidpunkt då barnet avlats", står det i domen.

Mannen dömdes att betala underhåll för flickan på 60 kronor i månaden, ungefär 740 kronor idag. Han skulle också betala rättegången och underhåll till mamman i samband med förlossningen, sammanlagt 515 kronor, drygt 6 000 idag. Mannen hade redan då flyttat till fastlandet. Ganska snart gifte de sig, var och en på sitt håll, och fick egna barn.

Men 2012 ville mannen få den gamla domen från 1957 ändrad. Han beställde DNA-analyser i USA. Men Svea Hovrätt sa nej, eftersom det inte var säkert att det DNA som hade testats kom från honom och dottern.

I fjol betalade han ett statligt laboratorium i Sverige 10 000 kronor för att utreda faderskapet, och efter det beslutade Högsta domstolen, HD, att fallet skulle tas upp.

Svea Hovrätt konstaterar att den idag 83-årige mannen inte är far till kvinnan som idag är 59 år.

De båda och mamman som idag är 78 år får var och en betala sina rättegångskostnader. Mannen får inte tillbaka det underhåll han betalat för dottern, eftersom det gått över 40 år sen den senaste betalningen.

Och vem som egentligen är far till barnet som föddes 1955 - det framgår inte.

Nuförtiden är faderskapsmål mycket ovanliga, ungefär vart tredje år tar Gotlands tingsrätt upp faderskapsärenden, enligt domstolens chef lagman Mikael Mellqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".