Lekplats på skolgård i Visby. Foto: Anna Jutehammar/ P4 Gotland
Lekplats på skolgård i Visby. Foto: Anna Jutehammar/ P4 Gotland

Barn vill ha mer utmanande lekplatser

Mauritz 8: Jag vill ha en parkourställning
1:43 min

Lekplatser i offentliga miljöer är mer anpassade efter hur vuxna vill att barn ska leka än hur barnen själva vill ha det. Det visar en studie som gjorts vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Märit Jansson som är forskare och lektor vid SLU har just publicerat studien i en internationell tidskrift om hållbara miljöer. Hon har intervjuat ett hundratal barn i Skåne och de vill hellre ha mer äventyrliga lekplatser som de kan forma själv än vackra och välordnade lekmiljöer.

Åttaårige Mauritz skulle till exempel gärna vilja ha en parkourställning med rep och trappor på sin skolgård i Visby och Sol som går i samma skola vill gärna vilja ha en knutlian som man kan åka på. Och så tänker många barn enligt Märit Jansson. De vill utmana sig själva med att klättra högre, röra sig snabbare men också själva kunna påverka miljön och forma den efter hand.

– Vi kan ju inte skapa farliga miljöer för barn, men vi vet också att när lekplatser blivit allt mer säkra så blir de inte heller lika intressanta för dem, säger Märit Jansson.

Hon tror att vuxnas och barns olika synsätt om hur offentliga lekplatser ska se ut går att förena men då måste barnen få vara med och utforma dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".