Flygresenärer vid Gotlandsflygs lucka på Visby flygplats. Arkivfoto: Håkan Erlandsson/Sveriges Radio

Bökigare resväg för Gotlandsflygs göteborgsresenärer

"Vi beklagar verkligen"
1:18 min

Säkerheten går före flygpassagerarnas tid, säger Annika Nyberg, VD på Göteborg City Airport som sedan i fredags är stängd för tung trafik, vilket bland annat lett till längre restid för Gotlandsflygs passagerare.

Under tiden som experter undersöker landningsbanorna, som enligt den första rapporten har tappat bärkraft, så hänvisas passagerare till Landvetter med vissa förseningar som följd. VD:n Annika Nyberg beklagar.

– För oss är det avgörande att sätta säkerheten främst. Det här var en ren försiktighetsåtgård som resulterade i att vi bestämde oss för att införa restriktioner just för det tyngre flyget. Det lättare flyget och annan verksamhet trafikerar flygplatsen precis som vanligt

Hade ni kunnat förutse den här situationen och därmed sluppit de här åtgärderna?

– Vi har tidigare inte fått någon indikation som skulle kunna indikera att en försämring skulle ha skett.

Vad har ni mött för reaktioner från passagerarna?

– Vi beklagar verkligen det de får vara med om och de komplikationer som det här leder till. Dock är vi oerhört tacksamma över att vi också har mött en stor förståelse från våra passagerare.

Kan du säga hur länge det kommer att vara så här?

– Nej, jag kan inte det. Vi jobbar med högsta fokus att få fram mer fakta och kommer att återrapportera och uppdatera via vår hemsida så fort vi har någon ny information.

Sedan lördagen har Sparrow Aviation fått klartecken för att trafikera Säve, men alla andra flygbolag måste gå via Landvetter. De som reser med Ryanair och Gotlandsflyg måste först åka till Göteborg City Airport för att checka in och därefter får de åka buss till Landvetter och flyga därifrån.

Wizz Air vill däremot att deras flygresenärer beger sig direkt till Landvetter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".