Svea hovrätt i Stockholm. Foto: Jenny Pettersson/SR Gotland

Domstolen hävde hans faderskap efter 57 år

"Jag var inte far till barnet"
4:35 min

Ett av Sveriges mer sällsynta domstolsprövningar har avgjorts till en 83-årig gotländsk mans fördel. Svea hovrätt har slagit fast att han inte var far till barnet som föddes 1955.

Han har sin hustru vid sin sida. Båda är gotlänningar men bor sedan många år på fastlandet. Han har just fått veta att han inte kan vara far till den dotter han under hela hennes liv påståtts vara far till. Det krävdes en egenbekostad DNA-undersökning för att fallet skulle omprövas.

- Det var så jag ville ha det. Jag var inte var till barnet.

Tekniken visar att mannen inte kan vara far till den i dag 59-åriga gotländska kvinna som samhället - och hennes mamma - i alla år påstått att han skulle vara, och som han i arton år betalat underhåll för.

- Han har varit så säker på det att han inte är pappa till barnet. Han fick inte veta nånting förrän barnet var fött, säger hustrun till mannen, som på grund av sjukdom har svårt att tala. Någon kontakt med flickan har de inte haft.

Vilken betydelse har det att det blivit avgjort?

- Det är klart att det är en lättnad, för något man tänkt på nästan varje dag. Jag har hela tiden trott på honom. Och det har hans syskon också.

P4 Gotland har varit i kontakt med mamman till dottern vars far alltså inte är officiellt känd. Hon säger att hon står fast vid att hon hela tiden pekat ut rätt far, men hon vill inte låta sig intervjuas. Det vill heller inte den nu 59-åriga dottern göra.

– Det är bara att acceptera beslutet – vi får väl utgå ifrån att det är korrekt, säger kvinnans och hennes mors juridiska ombud, Eric Dufvenmark till Dagens Nyheter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".