Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Eva Sjöstrand/Sveriges Radio

Lantbrukare kan få dom om skattebrott uppriven

En gotländsk lantbrukare som för tre och ett halvt år sedan dömdes för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott till samhällstjänst i tre månader kan få sitt straff lindrat av Gotlands tingsrätt.

Anledningen är att själva skattebrottet anses vara sonat då lantbrukaren redan krävts på skattetillägg för den moms som han inte betalat.

Lantbrukaren dömdes i Gotlands tingsrätt till villkorlig dom och samhällstjänst för att han med falska fakturor på mångmiljonbelopp lurat staten på omkring 400.000 kronor under tre år.

Han gjorde det här tillsammans med en annan man på fastlandet som kände sig pressad att göra det här eftersom han ska ha spelat bort sina pengar och lånat från personer i den undre världen.

Den gotländske lantbrukaren, skulle, enligt tingsrätten egentligen ha dömts till 9 månaders fängelse för sina brott, men straffet blev betydligt lägre eftersom rättegångsprocessen tog lång tid och eftersom lantbrukaren under tiden hann betala in skattetillägg till skattemyndigheten. Därför landade straffet på villkorlig dom och samhällstjänst i 120 timmar, vilket motsvarar 4 månaders fängelse.

Men när hovrätten i våras fick domen på sitt bord så beslutade de att målet ska tas upp igen i Gotlands tingsrätt, eftersom rättspraxis numera säger att den som har betalat skattetillägg inte ska kunna dömas för skattebrott, eftersom det skulle bli dubbel bestraffning. Det betyder att lantbrukaren nu kan få ett ännu lägre straff.

Nu ska tingsrätten ta upp själva skattebrottet igen. Däremot anses domen som gäller själva bokföringsbrottet vara korrekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".