Joakim Blom. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Förste familjerättssekreterare på Socialförvaltningen, Joakim Blom. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Faderskap ifrågasätts sällan på Gotland

Viktigt med det biologiska föräldraskapet
2:04 min

Av de 500-600 barn som föds varje år på Gotland utreder Socialförvaltningen faderskap för 5-10 barn där föräldrarna inte är gifta, och nåt enstaka fall per år för gifta föräldrar. Men det är ovanligt att faderskap hävs.

Enligt Joakim Blom som är förste familjerättssekreterare har Socialförvaltningen ansvar för att fastställa faderskap för alla barn med ogifta föräldrar. Oftast är det inga problem, utan föräldrarna kommer in och skriver på blanketter om vem som är pappa. För gifta par behövs inte det, där förutsätts mannen vara pappa till barnen.

Men om mamman, pappan eller barnet är osäker - då är socialförvaltningen skyldiga att utreda det så länge barnet är under 18 år. Det är särskilt viktigt att den osäkerheten klaras ut för nyfödda - eftersom det är viktigt för pappan för att kunna knyta an till barnet känslomässigt.

Det går lätt att beställa utrustning själv för att göra ett enkelt DNA test, men för att det ska gälla när faderskap ifrågasätts krävs att Rättsmedicinalverkets Rättsgenetiska avdelning i Linköping utreder.

Av de prov som skickas dit visar det sig att det är någon annan som är pappa i 15-20 procent av fallen, och då finns alltså redan misstanke om att det kan vara en annan pappa. I befolkningen i stort ligger siffran omkring en procent. Alltså har ungefär ett baran av hundra en annan pappa än det tror.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".