Lektion på SFI. Foto: Hanna Sihlman / Sveriges Radio P4 Gotland
Arkivfoto: Hanna Sihlman / Sveriges Radio

Komvux blir Kompetenscentrum

Vid årsskiftet byter Komvux Gotland namn till Kompetenscentrum Gotland, eftersom uppdraget vuxit och blivit större.

Fokus ska ligga på ett mer flexibelt utbildningsupplägg, så att man både kan plugga och fixa familjelivet samtidigt.

På Komvux studerar cirka 750 elever på hel- och deltid under året. Men att ta klivet dit är inte alltid lätt. För det här med att plugga upp grundskolebetygen, gymnasiebetygen eller lära sig ett nytt språk och samtidigt sköta livspusslet kan vara knepigt.

Men det är också där fokus ligger när Komvux breddas efter nyår. Mer flexibelt så att man både kan plugga och fixa familjelivet samtidigt. Med ett uttökat uppdrag byter man också namn till kompetenscentrum Gotland.

Nytt är också att Komvux också ska ansvara för den samlade studie- och yrkesvägledningen, flyktingmottagande och arbetsmarknadsinsatser inom Region Gotland.

En tidigare viktig drivkraft har varit ett ökat samarbete inom och utanför den egna utbildningsverksamheten, till exempel så har man både utbildningsanavsriga och praktikansvariga i samma hus, och samma är det för de verksamheter som riktar sig till nyanlända, sfi, samhällsorientering och flyjktingmottagnng. Tanken är att maximera insatser för att få ut vuxna i arbetslivet så att de kan få en egen försörjning.

För det har man 65 medarbetare och vill finnas till för en målgrupp på omkring 1 200 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".