Charlotta Tanner. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 2
Kammaråklagare Charlotta Tanner. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Rättegång bakom stängda dörrar. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 2
Slutpläderingen i rättegången om sexuell posering kommer att hållas bakom stängda dörrar. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Åklagaren yrkar på flera års fängelse för sexövergrepp på nätet

Tanner: Maxstraffet ligger på sju år
1:19 min

I slutpläderingen idag i rättegången vid Gotlands tingsrätt mot två män som lurat 44 unga flickor att posera i webbkamera kommer åklagaren yrka på flera års fängelse. 

Männen, en gotlänning i 30-års åldern och en man i stockholm i 50-års åldern, är åtalade för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt sexuellt övergrepp, trots att de aldrig träffat flickorna. Brotten ses som grova eftersom de gjort det här systematiskt och varit helt hänsynslösa och likgiltiga till de drabbade flickorna.

Männen låtsades att de var unga killar, jämnåriga med flickorna när de sökte kontakt. Och först har de blivit kompisar med tjejerna innan de börjat övertala dem att visa sig nakna. Polisutredningen visar att männen turats om att kontakta samma flicka för att övertala henne - och de har också "bytt" flickor med varandra.

Värst drabbad är en flicka som utsatts fär 250 brott under flera månader. Männen var i kontakt med henne dagligen och fick henne att klä av sig stegvis. Och efter att ha poserat i bikini och underkläder visade hon sig till slut naken, och penetrerade sig själv på avancerade sätt enligt kammaråklagare Charlotta Tanner.

– Hon var erhört hårt ansatt. Hon får profesionell hjälp, säger Charlotta Tanner.

En tredje man i Skåne har dykt upp i utredningen. Han är i 40-års åldern och sitter häktad i väntan på rättegång i Ystad, men har ännu inte blivit åtalad. Han har bytt barnpornografisk material med männen i rättegången på Gotland.

Tio av de drabbade flickorna bor på Gotland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".