Maria Östgren och Liz Carlsdotter-Bengtsson. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Barnmorskorna Maria Östgren och Liz Carlsdotter-Bengtsson. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Ökad risk för spädbarnsdödlighet oroar blivande mammor

Barnmorska: De blir rädda, det är lätt att väcka ångest
2:07 min

Hälsolarm oroar gravida kvinnor säger barnmorskan Maria Östgren på Gotland efter beskedet att risken att barnet dör under sitt första levnadsår är dubbelt så hög bland barn till överviktiga mammor.

Det senaste hälsolarmet gäller övervikt bland blivande mammor. Det grundar sig på gedigen statistik - uppgifter om BMI för mammor till 1,8 miljoner barn födda 1992-2010. Forskare ser att 2,4 av 1 000 barn med normalviktig mamma dör under första levandsåret, jämfört med 5,8 av 1 000 barn till överviktiga mammor. Vad det beror på är inte klarlagt, men det här skapar oro bland blivande mammor.

– De blir rädda, det är lätt att väcka ångest, säger barnmorskan Maria Östgren som jobbar inom mödravården i Slite och Visby.

Och för barnmorskan Liz Carlsdotter Bengtsson är det här inte några överaskande uppgifter. På mödravården vet de redan att övervikt hos gravida är en risk för både mamma och barn, och därför ger de stöd.

– Remiss till dietist är det första, sen sitter man som barnmorska som ett stöd mer eller mindre hela graviditeten, säger Liz Carlsdotter Bengtsson.

Inom mödravården arbetar de sen flera år med att prata med blivande mammor för att motivera dem att leva sunt. Det handlar om tobak, alkohol och om vikten och viktökning under graviditeten. Hittills har de sett rökning som den största av de riskerna.

– Övervikt är ett problem, och det finns risker - tuffare graviditeter och tuffare förlossning, men jag tror att den allra största risken fortfarande är tobak, säger Maria Östgren som ännu inte satt sig in i detaljerna i den nya forskningen om riskerna med övervikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".