Korridor i boende för flyktingungdomar. Foto: Frida Fernqvist
Boende för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Frida Fernqvist

Fler platser för flyktingbarn på Gotland

"Vi har allt ordnat redan"
1:22 min

Regionen ökar verksamheten för ensamkommande flyktingbarn med permanent uppehållstillstånd. 42 platser ska det bli istället för de 20 som finns idag. Antalet platser för asylsökande barn ökas också.

– Antalet platser är beräknade utifrån vad vi tror att migrationsverket tycker är en bra lösning, av förklarliga skäl, så som det ser ut i världen, säger Monica Eriksson (V), 1:e vice ordförande i socialnämnden efter mötet där beslutet togs.

Nämnden beslutade dels om att utöka verksamheten för ensamkommande flyktingbarn. P4 Gotland har tidigare berättat att förslaget var att utöka antalet platser för asylsökande flyktingbarn från 24 till 27, och så blir det.

Det nya är att också platserna för barn med permanent uppehållstillstånd blir fler. Skälet är att det är svårt att veta hur lång tid en asylprocess tar innan ett barn får uppehållstillstånd. Därför vill regionen ha plats för både grupperna.

Efter diskussioner med Migrationsverket vill man ändra avtalet till att omfatta totalt 66 platser för barn med och utan uppehållstillstånd. För att kunna garantera ett boende köps platser.

– Vi har boende för dem i egen regi, i så kallade HBV-hem, säger Monica Eriksson.

Hon tycker att regionen står väl rustad om de 42 platserna skulle behövas.

– Personal och bostäder finns, så det är inga problem, inte alls, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".