Bromma flygplats. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Bromma flygplats. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Drönare stoppade Brommaflyg

En drönare i luftrummet ovanför Karolinska sjukhuset stoppade vid 12-tiden i dag all flygtrafik på Bromma flygplats. Efter en halvtimme kunde Bromma flygplats öppna igen.

Peder Grunditz som är chef för Bromma flygplats berättar att kontrollzonen, som omfattar i princip hela Stockholm med omnejd från marken och uppåt, stängdes efter det att man vid 12-tiden fått veta att en "stor drönare" setts ovanför Karolinska sjukhuset.

– Det får snabbt stora konsekvenser. Ett plan från Bryssel med ett 90-tal passagerare omdirigerades till Arlanda med förseningar som följd. Ytterligare 4-5 plan har vi varit tvungna att låta vänta på marken. De passagerarna blev förstås också försenade. Dessutom hade vi två plan som var tvungna att vänta i luften, säger Peder Grunditz.

Han vill uppmärksamma att all flygning med drönare i kontrollzoner kräver tillstånd från flygledningen och att det är brottsligt att flyga utan sådant tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".