Eva Nypelius och Stefan Nypelius. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Eva Nypelius (C) tror att de kan ta Moderaternas plats i riksdagen. Stefan Nypelius (C) var partiets första namn hösten 2014. Mika Koskelainen/Sveriges Radio

SD oroar flera partier på Gotland

Folkpartiet: Vi är lite småtrötta efter valet
6:30 min

Center hoppas kunna ta en riksdagsplats men Moderaterna tror de kan behålla sin plats. Sverigedemokraterna tror de gynnas av ett extra val - något som oroar andra partier.

De lokala politiska företrädarna börjar nu förbereda sig på det extra val som ser ut att hållas den 22 mars nästa år.

Centern hoppas nu kunna ta en riksdagsplats, det säger oppositionsrådet Eva Nypelius.

- Vi känner att Center har medvind just nu och vi känner att vi gjorde ett bra val i september.

Också Sverigedemokraterna tror att deras valresultat blir bättre än i september.

- Efter valet har SD haft bättre siffror än i valet. Jag är övertygad om att det bli bättre resultat, speciellt nu när vi har ungdomsförbundet i ryggen, säger Kaj Lundmark, regionfullmäktigeledamot och tillförordnad ordförande för Sverigedemokraterna på Gotland.

Moderaternas Gustav Hoffstedt meddelade för några dagar sedan att han lämnar riksdagen. Ännu är det oklart om hans ersättare, Jesper Skalberg, blir partiets nummer ett på listan till riksdagen. Moderaterna kan också skriva om sin vallista.

- I det här läget hade det varit bra med erfarenhet men jag tror inte det är något problem. Vi är många i partiet som kommer att jobba tillsammans för att lyfta våra kandidater, säger Simon Härenstam, regionfullmäktigeledamot och gruppledare för Moderaterna på Gotland.

- Jag tror att många upplever att det bara är Sverigedemokraterna som tar i integrations- och migrationspolitiken. Det är ett stort problem. Vi andra partier måste blir bättre på att visa vår politik för integration och migration, säger Härenstam.

Isabel Enström, regionråd och ordförande för Miljöpartiet på Gotland, tror på en annorlunda valrörelse.

- Det är en annan tid på året och lokala partier har inte särskilt mycket pengar för det här. Jag tror vi kommer att se en hel del nya kreativa inslag. Jag hoppas att valrörelsen inte bara handlar om invandring och dess negativa konsekvenser, säger Enström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".