Kejsarkronor. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 2
Kejsarkronor. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Smörkringlor. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 2
Smörkringlor. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Recept

Så här gör du kejsarkronor

Gertie Ahlqvist bakade kejsarkronor i Maris Café. Samma deg använde hon även till smörkringlor.

Smördeg

500 g smör
500 g mjöl
0,25 dl kallt vatten

Mandelmassa

150 g socker
150 g mald skållad mandel
En äggvita.

Så här gör du

  1. Blanda ihop ingredienserna till degen och låt den vila i kylen minst ett par timmar, gärna över natten.
  2. Ta fram degen en timme innan den ska bakas ut.
  3. Rör ihop mandelmassan.
  4. Kavla ut en del av degen och skär ut smala remsor av den med sporre.
  5. Tryck ut resten av degen i små kakformar.
  6. Lägg mandelmassa i formarna och lägg två degremsor i kors ovanpå.
  7. Grädda 15-20 minuter vid 175° C.
  8. Ta ut kakorna när de börjar få lite fin färg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".