Övervakningskamera. Foto: TT.
Övervakningskamera. Foto: TT.

Allt fler gotländska företag vill ha kameraövervakning

"En säkerhet mot rån"
1:34 min

Allt fler företag på Gotland söker tillstånd för kameraövervakning. År 2012 fick länsstyrelsen in nio ansökningar. 2014 var antalet tjugosju.

Marcus Sahlberg är butikschef på en lågprisbutik och fick tillstånd om att få sätta upp övervakningskameror i somras.

– Det händer ju tyvärr att det försvinner saker här och då kan vi backa filmen och kanske se vem som gjorde det här, säger han.

För att få installera övervakningskameror i till exempel affärer eller restauranger krävs tillstånd, och det blir allt vanligare att ansöka om eller anmäla att man vill installera kameror. Morten Spencer på länsstyrelsen tror att den nya kameralagstiftningen 2013 ligger bakom ökningen.

– Det är i princip lättare att få tillstånd till kameraövervakning. Nu får man spela in ute i butiken, det fick man inte tidigare, säger han.

Men det är inte helt okontroversiellt att sätta upp övervakningskameror. Datainspektionen, som har centralt tillsynsansvar för all kameraövervakning, menar att det alltid innebär ett intrång i de övervakades personliga integritet och uppmanar alla företagare att tänka efter före. För Marcus Sahlberg vägde fördelarna tyngre än nackdelarna.

– De som har goda avsikter ser inga problem med det här. Det finns kanske dem som tycker att det är jobbigt att bli filmade, men man ska ju komma ihåg att det här materialet bara kan ses av mig som butikschef, och det används framförallt som en förebyggande åtgärd mot rån och hot, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".