Grisar. Foto: Tomas Ardin / SR Gotland
1 av 2
Foto: Tomas Ardin / Sveriges Radio
Grisbonden Ronnie Samuelsson tycker att han har bra koll på sin halm. Foto: Ida Leveby Andersson
2 av 2
Grisbonden Ronnie Samuelsson. Foto: Ida Leveby Andersson/Sveriges Radio Gotland.

Mögel i halm hotar svenska grisar

Risk för hormonstörningar
1:32 min

Ny forskning visar att halm kan ha höga doser av mögelsvampsgifter, vilket kan hota den svenska grisnäringen. Nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt att lantbrukarna tar prover på halmen.

– Grisarna växer inte. De avstannar i sin tillväxt och efter det är det svårt för djuren att uppnå slaktvikt. Då tappar lantbrukaren pengar, då den måste utfodra djuren längre. Det kostar stora summor, säger Per Häggblom på statens veterinärmedicinska anstalt.

Tidigare har fokus legat på att det kan finnas gifter i spannmål, men ny forskning visar att mögelgifterna DON och ZEA också kan sätta sig i halm, vilket betyder att grisar kan få i sig gifter från två olika håll, något som kan orsaka fodervägran, skendräktighet och hormonstörningar.

Grisbonden Ronnie Samuelsson tycker att han har bra koll på grisarnas halm. Han har hundratals suggor, som kan äta hela åtta kilo per dag. Därför okulärbesiktigar han halmen och jobbar mycket förebyggande. Men SVA vill att han och övriga grisbönder i landet ska ta prover för att veta säkert.

– Det går ju faktiskt, med ganska enkel provtagning, att förvissa sig om att både spannmål och halm är okej innan man ger grisarna det. På så sätt kan man spara pengar, men också minska onödigt djurlidande, säger Pär Häggblom.

Grisbonden Ronnie Samuelsson tar till sig av råden, men det är inte helt enkelt för honom att ta prover på sin halm.

– Vi gör av med cirka 800 halmbalar som väger 500 kilo styck och bland alla de balarna är det inte lätt att hitta ett representativt prov. Sedan är det också en kostadsfråga, det kostar cirka 1200 kronor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".