Pepparkakor. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Pepparkakor. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Recept

Så här gör du pepparkakor

Gertie Ahlqvist bakade pepparkakor i Maris Café, hon använder sig av Kajsa Vargs recept, och tycker att den är lättbakad även för barn.

Prästgårdspepparkakor 

200 g smör
3 dl vispad grädde
3 dl sirap
200 g farinsocker
200 g strösocker
2 msk kanel
1 msk ingefära
¼ msk kryddnejlika
1 knivsudd kryddpeppar
1 finrivet pomeransskal
8 finstötta kardemummor
1,3 kg vetemjöl
2 msk bikarbonat

Gör så här

  1. Värm smöret, men smält det inte. Rör smöret smidigt.
  2. Blanda med vispad grädde, sirap, socker, farin och kryddor och rör kraftigt 15-20 minuter.
  3. Blanda mjöl och bikarbonat och blanda med det rörda smöret.
  4. Arbeta degen smidig och blank på bakbordet.
  5. Låt degen vila 1-2 dagar.
  6. Kavla ut degen och ta ut kakor med mått.
  7. Grädda i medelvarm ugn på plåt med bakpapper på tills de blir guldbruna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".