Isbanan i S:ta Carins kyrkoruin. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Svergies Radio
Isbanan i S:ta Carins kyrkoruin. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Svergies Radio

Musik i ruin kan vara farlig

Musiken från isbanan i Sta Karins Ruin vid Stora Torget i Visby kanske kan skada människors hälsa. Det befarar länsstyrelsen och vill att musiken ska utredas på nytt.

Det efter att två boende i närheten upplever att musiken är att likställa med psykisk tortyr. Miljö- och hälsoskyddsnämnden höll inte med, men nu får nämnden göra om sin utredning.

Första advent förra året invigdes skridskobanan i S:ta Karins ruin . Fyra månader om året, från skyltsöndagen till och med sportlovet är den konstgjorde isbanan öppen. 11 timmar varje dag. Men två av dom boende gillar inte musiken från isbanan.

Redan efter några veckor skrev de till miljö- och hälsoskyddskontoret och klagade på musiken. Att utsättas för oönskade ljud i nästan fyra månader är psykisk tortyr tycker de, och menar att deras familj påverkas negativt av det. De kan aldrig vistas utomhus, varken på dagen eller kvällen, utan att höra musiken, som de också tycker är enformig eftersom  samma musik upprepas hela tiden.

Miljöinspektörer mätte ljudnivåer, som visade som mest 65 decibel. Det var lågt tyckte nämnden och därför gjordes inga mätningar inomhus hos paret

Men länsstyrelsen ger paret rätt och vill att ärenden ska utredas igen. Det kan inte uteslutas att ljudet är en olägenhet för människors hälsa, skriver länsstyrelsen och föreslår att musiken ska spelas under färre timmar och kanske med hjälp av en rörelsedetektor som startar musiken enbart när nån åker på isen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".