Visbykarta. Källa: Region Gotland
Förslag på nytt vattenskyddsområde i Visby. Källa: Region Gotland

Stopp för bekämpningsmedel i vattenskyddsområde

Det nya förslaget till vattenskyddsområde i Visby kommer inte att tillåta bekämpningsmedel i det inre området närmast vattentäkterna, vilket både oppositionspartierna och LRF är emot.

Hittills har det tagit 10 år att komma fram till ett nytt vattenskyddsområde, som sträcker sig från centrala Visby till Stenkumla i söder, Follingbo i öster och Väskinde i norr.

Nu är det det dags för ett beslut, säger Tommy Gardell (S) ordförande i Tekniska Nämnden:

– Det känns bra att vi är på väg att komma fram. Hoppas på ett beslut i början av nästa år.

I våras återremitterades frågan om Visby Vattenskyddsområde för att det fanns så många synpunkter både på innehållet i förslaget och på att allmänheten inte fått säga sitt.

– Men det är inga större förändringar från förslaget då, säger Tommy Gardell.

LRF har varit den kanske främsta kritikern och bjöd in till möte med Region Gotland så sent som för en månad sen.

Även om det lett till små förändringar, säger Tommy Gardell att de fortfarande inte är överens.

– Nej, det är vi ju inte. LRF tycker att området är för stort och att det blir för hårt begränsat i det inre vattenskyddsområdet när det gäller bekämpningsmedel, säger Gardell.

Förslaget på vattenskyddsområdet var uppe i Tekniska nämndens arbetsutskott. Då röstade allianspartierna emot också på grund av att bekämpningsmedel förbjuds i det inre skyddsområdet närmaste vattentäkterna.

Det som händer nu är att Tekniska nämnden ska fatta beslut, därefter Regionstyrelsen och slutligen Regionfullmäktige. Och Tommy Gardell tror att det kommer att gå igenom den här gången.

– Vi har ju en majoritet. Det är synd att det blir konflikt i en sån här viktig fråga. Vi har tio vattenskyddsområden till som vi ska se över. Jag kommer göra allt vad jag kan för att vi ska komma överens och kanske kompromissa om det behövs någonstans, säger Gardell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".