Fyspass. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
1 av 2
Idrottsgymnasiets elever kör fyspass i Södervärns styrkelokal. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
Styrketräning. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
2 av 2
Idrottsgymnasiets elever kör fyspass i Södervärns styrkelokal. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio

Elever på idrottsgymnasiet pratar politik och mästerskap

Idrottselever om sport och politik
12 min

Unga gotländska idrottare pratar om mästerskap och världspolitik och hur de hänger ihop. Radio IF besöker ett träningspass.

Sim-VM i Qatar har precis avslutats när Radio IF besöker idrottsgymnasiets fyspass i Södervärnshallen i Visby. Eleverna som simmar är glada att deras tränare har varit coach på kortbane-VM.

Qatar är värdland för flera mästerskap, bland annat för fotbolls-VM 2022.

Fotbolls-VM 2022 i Qatar har redan krävt många dödsoffer. I våras rapporterade Internationella Fackliga Samorgnisationen att 1 200 byggnadsarbetare hade dött under byggförberedelserna. Siffran har senare skrivits upp till närmare 1400 personer. IFS beräknar att 4000 personer kommer att dö om inte arbetsförhållandena i Qatar förbättras. Qatars myndigheter har avvisat uppgifterna i IFS rapport som osanna.

- Sport och politik hör inte ihop med varandra men det är stort att ta ställning för något. Ska man ta ställning så ska man göra det tillsammans, säger Oliver Söderholm som spelar fotboll och går på årskurs två.

- Idrottare ska definitivt ta ställning. Det är idrottarna som skapar rubrikerna, säger Alex Backeus som spelar fotboll och går på årskurs två.

Under året var det många som ifrågasatte hur Qatar kunde få fotbolls VM 2022 .

Efter en rad anklagelser om korruption och mutor under urvalsprocessen lät Fifa en etisk kommitté undersöka anklagelserna och misstankarna närmare. I mitten av november släpptes rapporten - och båda länder får behålla fotbolls-VM, eftersom utredarna ansåg att inga bevis finns för att Quatar på något sätt lyckats "köpa" arrangörskapet.

Men diskussionerna har påverkat ungdomarnas syn på fotbollsvärlden...

- Det är pengarna som styr, inte sporten. Det är tråkigt, säger Alex Backeus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".