Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Burs

Hot om böter efter hål i sanddyn

Publicerat tisdag 9 december 2014 kl 11.35
Bortschaktad strandvall. Foto: Länsstyrelsen i Gotlands län
Länsstyrelsen utreder olovlig bortschaktning av strandvall vid Herta. Foto: Länsstyrelsen i Gotlands län

Länsstyrelsen har beslutat att det hål som tidigare i år grävdes i en strandvall vid Herta i Burs ska täppas igen av samfälligheten i området - trots att ingen har erkänt sig skyldig till grävningen.

Vissa gör allt för att komma nära havet - som det okända person som tidigare i år bestämde sig för att gräva ett olovligt hål i strandvallen, vid Herta i Burs. Hålet, som är flera meter brett, har grävts utan dispens från strandskyddet. Länsstyrelsen har kliat sig i huvudet och försökt ta reda på vem som ligger bakom grävningen, men ingen har hittills gett sig till känna. I brist på skyldig meddelades samfälligheten i området i September månad att att hålet ska täppas igen. Men eftersom ingen av dom som mottog beskedet tagit på sig ansvaret för hålet, det blev inga hurrarop från grannskapet i Herta, som istället ifrågasatte Länsstyrelsens antaganden.

Någon vilja att ta på sig uppgiften att täppa igen hålet fanns alltså inte, men nu har Länsstyrelsen bestämt sig:

Strandvallen SKA fyllas igen med sand till samma höjd som omgivande strandvall, och det hela ska vara klart inom sex månader från det att beslutet vunnit laga kraft. Dock får en två meter bred stig undantas från återställandet. Skulle hålet fortfarande finnas kvar efter sex månader, ja, då kan det börja svida i plånboken för samfälligheten i området. Länsstyrelsen har nämligen bestämt att vite ska utgå för varje månad fram till dess att hålet är igenfyllt. Det handlar om sex personer som var och en skulle bli skyldig upp till 2500 kronor per månad som hålet inte täppts igen - trots att ingen av personerna säger sig ha något med hålet att göra.

Vid platsbesök har Länsstyrelsen noterat att hålet till viss del har fyllts på med sand, och att detta knappast har skett på naturlig väg. Farhågan är att fastighetsägare runt om på ön ska följa exemplet och gräva hål i strandvallen, vilket är en av anledningarna till att länsstyrelsen nu vill få bort hålet så snabbt som möjligt. Länsstyrelsen anser att det vore lämpligt att fylla hålet i samband med rensning av tång eller släke, men det återstår att se vad samfälligheten anser om den saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".