Pass. Foto: Henrik Jansson
Svenskt pass. Foto: Henrik Jansson

Fler fastlänningar söker pass på Gotland

"Många som passar på när de är här"
1:40 min

Charterflyg direkt från Visby och fastlänningar som passar på när de är på ön, det är några av orsakerna till att antalet utfärdade pass ökat på Gotland.

– Det har säkert att göra med direktflygen som går från Visby, och sedan är det väldigt många fastlänningar som söker pass här, för det är så dåligt med öppettider på fastlandet, säger Marie Hallbom, som jobbar med att utfärda pass.

Trycket är högt för passpolisen i hela landet, för åtta år sedan ansökte 900 000 svenskar om pass. Förra året; nästan en och en halv miljon människor. En förklaring till ökningen är den ändrade giltighetstiden, alla pass utfärdade efter oktober 2005 är giltiga fem år i stället för som tidigare 10 år.

Men att Gotland får ta emot fler personer som vill förnya passet beror inte bara på det. Ändrade regler, från drop in till tidsbokning, framförallt i Stockholm gör att många fastlänningar fixar passet på Gotland. Väntetiden i Stockholm kan vara hela fem veckor. Här på Gotland 15 minuter. Med de nya reglerna har Marie Hallbom märkt av att säsongen utökats.
– Nuförtiden börjar det redan tidigt på året. Förut var det flest under sommaren, nu ser vi ökning även under mars till november, säger hon.

Men än så länge räcker resurserna till.
– Jag har ingen anledning att tro att resurserna vi har nu inte räcker 2015, säger Tobias Lund, chef över det administrativa arbetet på passexpeditionen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".