Lantmäteriet varnar för digitala fastighetskartans inexakthet. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio
Lantmäteriet varnar för digitala fastighetskartans inexakthet. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio

Lantmäteriet varnar för fel i digitala fastighetskartor

Värst på Fårö
3:08 min

Lantmäteriet varnar för att digitala fastighetskartor inte är så exakta som många tror. Susanna Collin är chef för Lantmäteriet i Visby, där de stött på hus byggda för nära tomtgräns och träd fällda hos grannen

Det går inte att lita på att fastighetsgränserna på den digitala fastighetskartan är korrekta. Så Lantmäteriet vill nu varna för att det inte självklart går att utgå från den kartan om det till exempel skall byggas eller avverkas skog. På Gotland har det hänt att felaktiga trädfällningar skett för att den med motorsågen litade på den digitala fastighetskartan.

Kartan ger ett förrädiskt intryck av att vara exakt; med koordinater och knivskarpa linjer.

Den visar bland annat byggnader, markslag, vägar och fastighetsgränser.

Den som använder den digitala fastighetskartan som vägledning för var på tomten det nya huset skall stå riskerar också att bygga för nära grannen. Det har också hänt på Gotland. 

Fastighetsgränserna på den här kartan visar alltså inte alltid rätt och de är inte juridiskt gällande. Eftersom Lantmäteriets verksamhet bottnar i 1600-talet har Sveriges alla gårdar, byar, städer och marker kartritats under lång tid. Kartorna har förbättrats med tiden; med flygfototeknik på 30-talet och därefter mer och mer moderna metoder.

Men när det kommer till gränser är det enligt lagen gränsmärket på marken - i verkligheten som gäller. Gränserna som syns i den digitala fastighetskartan uppges i ett informationsblad från Lantmäteriet kunna variera från fel på centimeternivå till ett medelfel på tiotals meter. På landsbygden är felen normalt störst. Susanna Collin på Lantmäteriet i Visby berättar om en metermässigt grov avvikelse mellan karta och verklighet på Fårö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".