Åke Svensson och Pigge Svensson. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Åke Svensson och Pigge Werkelin. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Pigge Werkelin ber om ursäkt för inlägg på Facebook

Åke Svensson: Jag blev väldigt ledsen
1:36 min

Den gotländska entreprenören Pigge Werkelin skrev i ett inlägg på Facebook att regionstyrelsens ordförande Åke Svensson borde exporteras till Malta. 

"Ni har tydligen 360 kyrkor på er ö som är lika stor som Fårö. Skulle ni kunna tänka er att ta emot en präst som blivit lite övertalig på ön. Han kan nog åke omg då vi ett antal som börjar tröttna på honom. Tror ni det finns någon ledig tjänst?" 

Så skrev Pigge Werkelin på sin Facebooksida, där han som mottagare hade företagaren Michael Juniwik, som flyttat till Malta.

– Jag blev väldigt ledsen, suckar Åke Svensson, som även är metodistpastor. Det finns människor som vill ge igen. Det må man göra, men i längden kan det leda till att man isolerar sig. Det ska inte politiker vara och det vill jag inte heller vara.

Pigge Werkelin själv säger att "det som hänt nu är att öns högste politiker inte svarar på frågor vilket gör att det blåser på toppen vilket är självförvållat. ... Vi är många på ön som är frustrerade och då kan humor ibland bli ett verktyg."

– Om Åke blivit ledsen ber jag om ursäkt, säger Pigge Werkelin.

Men enligt Åke Svensson är det inte primärt just den här Facebooktråden som får honom att ledsna, utan en hel rad påhopp av olika slag - både från Pigge Werkelin och andra, flera av dem välkända näringsidkare i det gotländska samhället.

– Det här med min bakgrund som präst, vad har det med mig som politiker att göra? frågar Åke Svensson.

– Jag är så trött på att höra det där. Första gången kunde jag förstå att gliringen "pastor Svensson står och predikar" kunde uppfattas som välfunnen men det är inte så kul när det bara fortsätter, säger Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".