Lekplats på skolgård i Visby. Foto: Anna Jutehammar/ P4 Gotland
Skolgård i Visby (Obs, skolan är inte en av dem som nämns i artikeln) Foto: Anna Jutehammar/ P4 Gotland

Gotlands skolor dåliga på handlingsplaner mot våld och hot

"Hur gör vi om en förälder blir våldsam?"
1:53 min

Nio av tio gotländska skolor som inspekterats av Arbetsmiljöverket saknar handlingsplan för hur skolpersonal ska agera om de hamnar i våldsamma situationer.

– Det kan vara kris i en föräldragrupp till exempel, där föräldrar är upprörda. Då är man inte ensam, då ser man till att man minst är två personer, helst fler, säger Ingemar Andersson, rektor på Tjelvarskolan, som är en av de skolor som fått kritik för det förebyggande arbetet kring hotfulla situationer.

Han beskriver ett scenario där han och hans personal redan idag måste göra en riskbedömning. Men fler situationer än så kan uppkomma och det måste man ha beredskap inför.

– Som jag uppfattade det så har vi ett scenario där vi beskriver hur olämpliga föräldrar, som till exempelvis kan vara påverkade, ska hämta sitt barn i skolan. Då ska i ringa den andra vårnadshavaren och förhoppningsvis är problemet löst då. Där undrade Arbetsmiljöverket vad skulle göra om föräldern inte gav sig, och det hade vi inget svar på, säger Ingemar Andersson.

Det är några av Arbetsmiljöverkets synpunkter när de i november besökte tio skolor på Gotland för inspektion. Endre, Fole, Sanda, Stånga, Norrbacka, Södervärn, Tjelvar och Terranovaskolarna i Visby, Solklintskolan i Slite och Högbyskolan i Hemse. Alla utom Norrbackaskolan fick kritik. Ingemar Andersson på Tjelvarskolan tror att det kan bero på en gammal krisplan som de flesta skolor har.

– Vi utgår ifrån en grundplan som togs fram centralt en gång i tiden och alla skolor har nog inte uppdaterat den, säger han.

Skolorna har nu fram till 2 mars 2015 på sig att åtgärda bristerna.

– Vi kommer att sätta oss ner och titta på hur vi skriftligt ska besvara de här frågorna. Sedan tror jag att vi kan hjälpas åt i förvaltningen, eftersom så många skolor fått samma kritik, säger Ingemar Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".