Skorsten på gotlandsfärja. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Skadad Gotlandsfärja tas ur trafik

Christer Bruzelius: Hon går direkt till varvet
1:43 min

Gotlandsfärjan m/s Visbys bogport måste repareras på varvet. Fartyget blir ur trafik i en vecka vilket innebär nattrafik mellan Oskarshamn och Visby. Norra linjen fortsätter som vanligt. Bogporten skadades i det hårda vädret på onsdagen.

Färjan skulle ha gått till Nynäshamn igår kväll men problemen med bogporten gjorde att turen till Visby måste ställas in.

Skadan upptäcktes på onsdagkväll när fartyget kom till Visby.

- Vi hade dragit ner farten med anledning av det hårda vädret. Vi kom in något försenade och när vi skulle öppna bogportarna så upptäckte besättningen att det hade blivit skador på bogporten. Den hade tryckts in mot fästena i skrovet, säger Christer Bruzelius, VD för Destination Gotland.

 - Vi har tittar på skadorna under natten och bedömt tillsammans med klassificeringssällskapet att vi då tar fartyget ur trafik och går direkt till varvet i Landskrona för reparation. Vi planerar att fartyget är borta en vecka till fredag 19. december.

Under tiden går Destination Gotland över till en annan turlista. Södra linjen går över till nattrafik så eftermiddagsturen från Visby till Oskarshamn kommer att gå på natten i stället.
Norra linjen mellan Nynäshamn och Visby fortsätter att gå som vanligt.

Destination Gotland kommer att boka om passagerare till närmaste liggande nattbåt. Även passagerare med ej ombokningsbara biljetter får boka om sina biljetter.

För Oskarshamnslinjen innebär det att båten går från Visby klockan 0110 för att vara framme klockan 04. Färjan går sen tillbaka klockan 05 från Oskarshamn för att vara i Visby klockan 08.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".