Rullstol. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Äldre på hem vill vara ute mer

"Utomhusvistelse måste planeras"
1:34 min

Boende på äldreboendet Fältgatan 79 i Visby vill vara utomhus mer, enligt klagomål som kommit in till socialförvaltningen.

– Vi planerar ju in utomhusvistelse i den dagliga verksamheten naturligtvis, men så kan det ju vara så att den boende inte vill just den dagen och då har vi kanske svårt att planera in det nästa dag, för då är det ju annat arbete som rullar på, säger Anette Lövdahl, enhetschef på Fältgatan 79.

Vid entrén till äldreboendet Fältgatan 79 sitter lappar om olika aktiviteter. Sång, musik och gympaträffar för de 29 personer som bor där. Men något man vill ha lite mer av är utomhusvistelser och om detta skrivs det i några synpunkter som kommit in till äldreboendet.

Idag fungerar det så att varje boende har en individuell genomförandeplan där hen får berätta hur hen vill att personalen ska sköta vissa omvårdnadsuppgifter å där ingår även att vara utomhus, ensam eller tillsammans med personal. Men med stundtals bara tre stycken i personalstyrkan kan det vara svårt.

– Det måste ju planeras in, så är det ju, säger Anette Lövdahl.

Det är långt ifrån ovanligt att människor inom äldreomsorgen vill komma ut mer. Socialstyrelsen gjorde i höstas en enkätundersökning med drygt 130 000 personer i hela landet och av dem tycker 26 procent att möjligheterna att vistas utomhus är dåliga. Men på Fältgatan 79 är det inte riktigt så, menar Anette Lövdahl. Det kan istället handla om anhöriga som ligge på, säger hon.

– Anhöriga tycker många gånger att vi gör för lite, men ibland är det så att de äldre inte vill gå ut. Men vill man ut så försöker vi såklart ordna det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".