Marie Eenfeldt. Foto: Sveriges Radio.
Marie Eenfeldt. Foto: Sveriges Radio.
GODMORGON GOTLAND

Marie Eenfeldts om tiden efter boken Leva ihop

"Våga be om hjälp"
8:47 min

När orden bara försvann under en föreläsning. När hon började gråta när någon lät snäll på rösten. Då förstod Marie Eenfeldt att det hade gått alldeles för långt. 

Läkaren förstod direkt och sjukskrev henne för utmattningsdepression. Vägen tillbaka var lång och svår. 

- Det tog mig ett år innan jag fick tag i ett vikariat på halvtid, jag lyckades aldrig ta mig upp på heltid igen, berättar Marie Eenfeldt. 

Bakgrunden är hennes bok Leva ihop, som handlar om förhållanden, sex och samlevnad. Den kom ut 1999 och tanken var att den skulle delas ut till landets gymnasieelever inför deras fortsatta vuxenliv.

Men efter massiv kritik mot boken uppmanade Folkhälsoinstitutet, som hade beställt 100 000 exemplar, skolorna att inte använda den.

Kritiken gällde att boken skulle vara enkelspårig, könsstereotyp och att den skulle lägga för stor vikt vid biologiska skillnader mellan könen. Marie Eenfeldt själv sa att kritikerna ryckt saker ur sitt sammanhang och att hon bara pekade på olika mönster inom mans- och kvinnoroller, mönster som är viktiga att känna igen om ett förhållande ska fungera.

Nu, 15 år senare, kommer hon ut med boken "Den märkliga historien om Leva ihop" där hon ger sin syn på saken och berättar om den långa vägen tillbaka från utmattningsdepressionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".