Tre pojkar sitter nedanför ett fönster som en av dem pekar på med tummen.
1 av 2
Det drar kraftigt från fönstret bakom Karl Nordell, Otto Åberg och Elis Åkesson på Norrbackaskolan. Fast nu kan det i alla fall inte ramla ned över dem. Inte öppnas heller. Foto: Patrik Annerud/SR P4 Gotland
Närbild utifrån på ett nymålat men fastskruvat skolfönster på Norrbackaskolan. Foto: Patrik Annerud/SR P4 Gotland
2 av 2
Nymålat och hjälpligt kittat på utsidan. Men därinne går fönstret inte att öppna för nu är det fastskruvat i karmen. Foto: Patrik Annerud/SR P4 Gotland

Dålig skolmiljö består trots krav

Lärare: Barnen känner sig otrygga och vi tycker det är obehagligt
4:53 min

Problem med ventilation, buller och fönster som ramlar ur sina karmar. Skolor på Gotland har många brister. Trots det så händer väldigt lite, konstaterar Arbetsmiljöverket.

När verket inspekterade tio av region Gotlands skolor så fann de brister hos alla. En genomgående kritik är att det är dålig återkoppling mellan skolledare och fastighetsförvaltning. Det gör att många brister lever kvar år efter år, trots att skolledningarna redan har kritiserats för dem.

Otto Åberg och Karl Norell som går i Norrbackaskolan i Visby har erfarenhet av vad det dåliga underhållet av skolbyggnaden kan få för konsekvenser.
- Det träffade Karl och var nära att träffa mig i pannan och sedan gick allting sönder, säger otto om det fönster som trots att det var stängt blåste in i klassrummet mitt under en lektion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".