Vattenverket Visby. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio
1 av 2
Vattenverket Visby. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio
Susanne Bjergegaard Pettersson. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio
2 av 2
Susanne Bjergegaard Pettersson. chef Region Gotlands vattenenhet. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio

Regionen ersätter förstörd tvätt i Fårösund

Vattenchefen:Vi hade otur och grävde över ledningen
2:08 min

Regionen betalar kemtvätt för en kvinna i Fårösund som fick kläder förstörda i tvättmaskinen, efter att vattenledningen grävts av. Den bruna sörjan i kranen behöver hon inte betala för.

Susanne Bjergegaard Pettersson är chef på regionens vattenenhet. Hon förklarar att just den här vattenkunden får ersättning för att hon drabbats vid upprepade tillfällen.

Ett nytt vattenverk håller på att byggas i Fårösund och det var i samband med grävningarna av nya ledningar från Strandvägen till det verket som den gamla, befintliga ledningen sabbades.

I vanliga fall när de på vattenenheten har arbetat med ledningarna, stängt av vattnet eller så, så föregås det av information och om vattenkunderna måste låta missfärgat vatten flöda för att spola rent och få bort all luft ur ledningarna, så kopplas vattenmätarna bort - så att kunderna inte behöver betala för det där vattnet de inte kan använda.

Eftersom de avgrävda ledningarna är olycksfall i arbetet och inte kunde föregås av någon information, tycker Susanne Bjergegaard Pettersson att det är riktigt att regionen betalar kemtvätten för de kläder som missfärgades i en tvättmaskin efter ledningsbrottet. Och eftersom inte ens hunden hemma hos den drabbade kvinnan ville ha vattnet och matte inte heller kunde använda det vatten hon kallar brun sörja, så får hon ett rejält avdrag på sin kommande vattenräkning - regionen bjuder henne på 50 kubikmeter vatten.

- Den här kunden har blivit drabbad, inte bara en gång utan flera gånger, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".