Rysk storövning i Östersjön

Rapporterna om rysk militär aktivitet i Östersjöregionen har duggat tätt under hösten. Enligt polska källor har både det ryska flygvapnet och den ryska flottan varit "mycket aktiva" under denna vecka.

Den polske försvarsministern Tomasz Siemoniak sade i den polska nyhetskanalen TVN24 att ryssarna testar Natos beredskap men också att "Sverige varit det land som varit mest utsatt", uppger brittiska BBC.

-Det är svårt att jämföra sig med andra länder, kommenterar Johannes Hellqvist, vakthavande informatör vid Försvarsmakten, uppgiften till TT.

En stor rysk övning har pågått i och kring Östersjön sedan i fredags. Bland annat har strategiska bomflygplan av typ TU-95 använts, vilket är väldigt ovanligt.

-Vi kan konstatera att det varit onormalt stor aktivitet men det har inte skett några kränkningar på svenskt territorium under de senaste dagarna, säger Hellqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".