Dricksvattentankar. Foto: Katarina Hedström Sveriges Radio
Dricksvattentankar. Foto: Katarina Hedström Sveriges Radio

Koka dricksvattnet i Fårösund

Jonas Aaw om varningen: första gången sen jag började 1991
2:49 min

Boende i Fårösund med kommunalt vatten ska koka allt dricksvatten, eller hämta vatten vid de vattentankar som ställts upp i samhället. Tidigast på måndag kommer besked om vattnet går att dricka.

Läs mer på Region Gotlands hemsida.

Det går att hämta dricksvatten i tankar vid idrottsplatsen, skolan, Kupan vid Kronhagsvägen och restaurangen på KA 3.

Det är den stora läckan som varit i nätet som gör att det kan ha trängt in bakterier och andra föroreningar i vattenledningsnätet, och för att vara på den säkra sidan rekommenderar Jonas Aaw på Region Gotland att alla i Fårösund med kommunalt vatten kokar dricksvattnet eller hämtar dricksvatten.

De har tagit prover på vattnet som ska analyseras, men svaren väntas inte vara klara förrän tidigast på måndag 15/12. Och de fortsätter att ta prover på vattnet för att se om det finsn bakterier i det, men det tar ungefär två dygn att få resultatet, och tills dess ska man koka dricksvattnet eller hämta dricksvatten.

Enligt Jonas Aaw räcker det med att vattnet kokar upp, det behöver inte koka i flera minuter. Och det går att använda vattnet till tvätt och disk utan att koka det, men då måste disken torka helt innan den används.

Läckan lokaliserades vid 22-tiden på fredagskvällen vid läkarvillan i Fårösund, och var lagad vid midnatt. Vattenverket kommer att fortsätta att ta prover på dricksvattnet, och rekommenderar att man inte dricker vattnet direkt från kranen innan de meddelar att vattnet är drickbart. Besked väntas tidigast på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".