Jimmy Roy och Marcus Karlström. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
1 av 2
Jimmy Roy från NHL och spelaren Marcus Karlström. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
Jimmy Roy. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
2 av 2
Jimmy Roy scout för Winnipeg Jets i NHL. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio

NHL scout på Gotland i Radio IF

"Du kan aldrig säga till en spelare att han inte kommer att lyckas"
13 min

Radio IF har träffat NHL scouten Jimmy Roy från Winnipeg Jets när han var på Gotland för att kolla upp ishockeyspelaren Marcus Karlström från Mora IK som Visby Roma lånat tillfälligt.

Spelarutvecklaren Jimmy Roy från NHL laget Winnipeg Jets besökte på Gotland för första gången. Först tror han inte att han känner till några gotländska hockeyspelare, det visar sig att han känner till Johan Larssons namn även om han inte vet något om honom som spelare.

Och Håkan Loob känner han förstås till, och minns honom särskilt från OS i Lillehammer 1994, då var Jimmy Roy själv i början av sin proffskarriär som ishockeyspelare. Själv spelade han aldrig i NHL, utan i AHL, IHL och i tyskan ligan. Men nu är NHL hans arbetsplats.

Jimmy Roy har flugit till Gotland för att se Marcus Karlström som Visby Roma har lånat från Mora IK, och han berättar att 99 procent av hans jobb handlar om resor, nu har han flugit hit från sitt hem i Los Angeles för att träffa en spelare.

Jag tror det är väldigt bra för spelarna att träffa oss och få feedback från oss. Vi hjälper dem på vägen till proffslivet. Unga spelare vet inte hur mycket jobb som krävs så vi hjälper dem. Jag gör långa resor men det är värt det, säger Jimmy Roy.

Jimmy Roy berättar att han tittar mycket på hur spelarna rör sig på isen och hur de markerar spelare. Han gillar spelare som utmanar andra spelare och kollar vilka dribblingar spelare kan - och vilket tempo de håller.

Även om han är här för att se Marcus Karlström så har andra spelare chansen att sno hans uppmärksamhet.

– Om någon i laget sticker ut på ett bra sätt gör vi en notering om det i vårt datasystem. Också våra scouter skriver in noteringar, säger Jimmy Roy.

Det handlar om många saker för en spelare som försöker klättra uppåt i hockeykarriären.

– Att ha hög arbetsmoral och vara beslutsam är viktigt. Engagemanget utanför isen är också en viktigt del av utvecklingen. Vad gör du med din lediga tid? Kanske ska du träna extra på bitarna du behöver utveckla, till exempel snabbhet, styrka, teknik, handleder, fötter, säger Jimmy Roy.

Spelare som vill ta sig hela vägen till NHL ska även se mycket på i ishockey tycker Roy.

– Jag minns hur jag såg på spelare som Wayne Gretsky, Mario Lemieux, Ray Bourqu och deras spel. Du ser också hur spelarna beter sig när de intervjuas så du lär dig mycket om ishockeyproffs, säger Jimmy Roy.

Han är ganska nöjd med det han ser på Visby Romas träning. Hockeyrinken är bredare än i NHL så det blir inte lika mycket kontakter som i nordamerika och såklart är det ett annat tempo. Men han får ändå en uppfattning om vilken nivå Marcus Karlström håller.

- Det är upp till honom att visa att han håller måttet, säger Roy när jag frågar om Karlström har det som krävs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".