Ryggkotor med benskörhet. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 3
Ryggkotor med benskörhet i genomskärning. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Eva Samnegård. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 3
Eva Samnegård är överläkare på ortopeden på Visby lasarett. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Bentäthetsmätare. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
3 av 3
Bentäthetsmätare på Visby lasarett. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Vården på Gotland ska bli bättre på benskörhet

"Aldrig för sent att börja behandla"
3:52 min

Vården på ön satsar extra på att behandla benskörhet som är ett eftersatt område. Bara hälften så många behandlas på Gotland jämfört med övriga landet.

Att satsa på benskörhet är viktigt av flera skäl, förutom att Gotland är dåliga på det. Gotlänningar som bryter ben kostar mycket för både vård och omsorg. Och obehandlad benskörhet kan leda till stort lidande, enligt överläkare Eva Samnegård på ortopeden på Visby lasarett. Värst tycker hon att det är för dem med höftfrakturer eller komprimerade kotor i ryggraden på grund av benskörhet.

– Det här en patientkategori som lider oerhört, säger Eva Samnegård.

Benskörhet drabbar både kvinnor och män, även om kvinnor drabbas oftare. Första tecknet på benskörhet, eller osteoporos som det heter på läkarspråk, är en fraktur - alltså ett benbrott - särskilt om det händer i samband med att man ramlar ganska lindrigt, men ändå bryter sig. Särskilt gäller det frakturer på höften, de patienterna måste fångas upp, utredas och behandlas om det behövs.

– Då tror jag vi gör som mest nytta, både för våra patienter och för att hushålla med våra ekonomiska resurser, säger Eva Samnegård.

Ett stort problem för patienterna är de som drabbas av att kotorna i ryggraden faller ihop när skelettet urkalkas för mycket. Det är mycket smärtsamt, och man kan bli så krum att det blir svårt att andas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".