Anton Engdahl. Foto: Jonna Häglund
Anton Engdahl. Foto: Jonna Häglund

Förbjudet med omtagningar på Anton Engdahls nya skiva

Anton Engdahl ligger bakom projektet Farliga Salongen. Nu har han gjort en EP där hela skivan spelades in i Tingstäde på en enda dag och där inga omtagningar tilläts.

– Under september och oktober skrev jag några låtar som alla har samma känsla. Sen bestämde jag mig för att spela in allt den 28 oktober hos en kompis i Tingstäde. Även om de kanske handlar om olika saker hänger de ändå ihop, säger Anton Engdahl. 

På senare år har Anton Engdahl figurerat i flera olika gotländska band: Han spelar trummor i proggrockbandet Eagle ray, han sjunger i Vasta Karpa, han har spelat gitarr i Anton & Fredrik och producerat Lee Gotvik. Men nu har han valt trummor som sitt huvudinstrument. Sedan i höstas pluggar han klassiskt slagverk vid Lunnevads folkhögskola utanför Linköping. Ändå blev det alltså en skiva utan några trummor alls.

– Jag sitter ofta och jobbar länge med mina produktioner och ville att den här skivan skulle lyfta fram kärnan i musiken. Därför var det viktigt för mig att det bara var jag och en akustisk gitarr, och inga omtagningar, säger Anton Engdahl. 

Skivan fick heta ”Mellanting”, ett namn som, precis som Farliga Salongen, mest togs ur luften.

– Jag brukar göra så, att jag hittar ett bra ord och sedan bestämmer jag att jag ska göra något musikaliskt med det. Farliga Salongen kom ifrån att jag åkte båt med min pappa och han skojade med båtens förliga salong. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".