Leksaker och barn från öppen förskola foto:Maria Turdén/Sveriges Radio

Farliga kemikalier ska bort från barnens vardag

Politiker: Vi vill se vad som finns
1:34 min

Förskolor och skolor på Gotland ska undersökas för att få bort skadliga kemikalier i leksaker och inredning. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gör tillsynen för att ge råd till förskolepersonal och inköpare.

- Vi har ju tillsyn på skolor och förskolor för att se till att ventilation och miljö fungerar som det ska och eftersom vi har skadliga kemikalier i våra miljöer så vill vi titta även på det, säger Isabel Enström, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden

Region Gotland kommer även att se över de egna upphandlingarna för att kunna ställa krav att man inte köper produkter med skadliga kemikalier.

Det handlar om produkter som golv, textilier och leksaker som innehåller mjukgörare och andra kemikalier som är farliga för våra hormonsystem, speciellt för små barn. Vi jobbar också tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen så att förskole- och skolpersonalen blir medvetna.

- Det mesta är ju behandlat på något sätt och där gäller det att vi byter ut det mot mindre skadliga produkter och att i tittar på materialval när vi bygger nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".